Zamok Peles, Rumunsko
Romania Coat of Arms
Coat_Transylvania_Country.png

Týči sa nad obcou Bran v brašovskej župe v Rumunsku v malebnom priesmyku medzi karpatskými pohoriami Bucegi a Piatra Craiuliu. Kedysi strážil hranicu medzi Sedmohradskom a Valašskom. V 20. storočí ho spopularizoval írsky hororový spisovateľ Bram Stoker vo svojom slávnom románe o upírskom grófovi Draculovi. 

Pripravili: Dimenzie
Róbert Matejovič
Foto: autor

Tento zachovalý stredoveký hrad prebudovaný v gotickom slohu je národnou kultúrnou pamiatkou. Od mája 2009 sú opäť jeho majiteľmi Habsburgovci, ktorí v ňom zriadili prvé súkromné múzeum v Rumunsku. Presnejšie Dominik Habsburg-Lothringen, vnuk Márie Edinburskej, poslednej rumunskej kráľovnej, syn rumunskej princeznej Ileany, známej ako Matka Alexandra, a bratranec Michala I., posledného rumunského kráľa z dynastie Hohenzollernovcov. Keď sa Sedmohradsko po I. svetovej vojne stalo súčasťou Rumunského kráľovstva, mesto Brašov ako prejav vďaky za zjednotenie všetkých rumunských provincií a kniežatstiev darovalo bývalú hradnú pevnosť populárnej kráľovnej Márii, ktorá ho prebudovala na svoje letné sídlo. Jej dcéra Ileana v ňom žila až do roku 1947, keď komunistická vláda vyhnala celú rodinu do exilu. Múzeum, ktoré ročne navštívi 800 000 turistov, je zamerané na dejiny kráľovskej rodiny a kultovú legendu o Draculovi, ktorý však na tomto hrade nikdy nežil ani nebýval. Nevedno prečo je táto postava spájaná s Vladom III. Tepešom, kniežaťom Valašského kniežatstva z 15. storočia. Akokoľvek, Branský hrad bola iba inšpiráciou pre spisovateľa, ktorý paradoxne nikdy nenavštívil ,,Draculov tajomný hrad v Karpatoch“.

Zdroj: Dimenzie, č.2/2023

Toto je úryvok z članku. Celý si ho môžete prečítať v archíve
s prístupom k obsahu všetkých časopisov Dimenzie
Prosím Log In. Nie ste členom? Pridajte sa k nám

Mali by ste záujem navštíviť toto miesto?

Sme špecialisti na organizovanie zájazdov pre malé skupiny ľudí so spoločným záujmom, ktorí chcú navštíviť zaujímavé miesta a spoznať zaujímavých ľudí.